geschiedenis

Op 8 mei 1774 vond een bijzondere samenstand van planeten plaats. In de vroege ochtend stonden Mercurius, Venus, Mars, Jupiter en de maan dicht bij elkaar aan de hemel. Er werd beweerd dat deze hemellichamen op elkaar zouden botsen, waardoor de aarde uit haar baan geslingerd zou worden en in de zon verbranden.

Dit idee werd gepubliceerd in de Leeuwarder Courant en zorgde voor veel onrust onder de bevolking. De overheden probeerden in te grijpen, maar het kwaad was al geschied.

Eise Eisinga (1744-1828) wilde laten zien dat er geen reden was voor paniek. Hij had alle kennis in huis om in zijn woonkamer een model van het zonnestelsel te bouwen. Dit is het (nu nog oudst werkende) planetarium in Franeker geworden.

eise eisinga

Eise Eisinga is de voorvader van mijn vaderskant, van hem heb ik mijn analysevaardigheden en mijn verbeeldingskracht. Met het juiste overzicht, foto’s en modellen ontstaat inzicht en is het mogelijk om iets dat heel ingewikkeld lijkt simpel in beeld te brengen. Voor iedereen is duidelijk wat er gaat gebeuren en wat er van ze verwacht wordt.

Mijn moeders familie bestaat uit vissers, echte zeemannen. Er is een gezamenlijke verantwoordelijkheid voor het schip en de vangst. Vasthouden aan de koers door weer en wind is belangrijk, zeker als dit gebeurt op basis van acceptabele risico’s.

 

Van die kant van de familie heb ik mijn doorzettingsvermogen en mijn resultaatgerichtheid, ik breng risico’s in beeld en stuur bij als dit nodig is.